shutterstock_1187719606.jpg

INDÍTSD EL ÓVODAPEDAGÓGUS KARRIERED NÉMETORSZÁGBAN!

Biztos hátterű magán óvodák számára keresünk képzett, németül beszélő és a világra nyitott óvodapedagógus munkatársakat.

 

Kíváncsi vagy, hogy milyen eséllyel pályázhatsz?

Szeretnél jól informált lenni?  

Szükséged van egy kis bátorításra?

Az önéletrajzod még nem az igazi? 

Kérdezz minket!

Tájékoztatunk a lehetőségekről. Segítünk elkészíteni az önéletrajzod és keresünk egy hozzád illő óvodát. Felkészítünk az interjúkra. 

Tájékozódj

Olvasd el a már külföldön dolgozó tanárok személyes beszámolóit és tanácsait a Blogunkon.

Közösség

Lépj kapcsolatba már Németországban dolgozó óvodapedagógusokkal. 

Téged keresünk, ha

 • rendelkezel szakirányú végzettséggel (pl.: Óvodapedagógus | Csecsemő- és kisgyermeknevelő).

 • magabiztos a német nyelvtudásod, vagy nem sok kell hozzá hogy magabiztos legyen,

 • elkötelezett vagy a választott hivatásod iránt,

 • érdekel a német kultúra és szeretnéd magad külföldön kipróbálni.

Mire számíthatsz? 

 • Teljes munkaidős, bejelentett foglalkoztatás, egészségbiztosítás.

 • A magyarországinál jelentősen magasabb fizetés  (680.000 - 770.000 HUF havi nettó munkabér).

 • Folyamatos fejlődési és előrelépési lehetőség.

 • Jó felszerelt, tiszta és biztonságos munkakörnyezet.

 • Folyamatos támogatás a kiválasztási folyamat és a költözés során.

Feladatok

 • 0-6 éves korú gyermekek bölcsődei, óvodai nevelése, fejlesztése, az iskolai életmódra és a közösségi életre való felkészítése.

 • Az óvodapedagógus munkájával összefüggő adminisztrációs teendők ellátása.

 • A csoportok számára a havi/heti foglalkozás tematika összeállításának támogatása.

 • Az óvodai programok, rendezvények, kirándulások lebonyolításának támogatása.

 • Részvétel a nevelőtestület munkájában.

 • Együttműködés a családokkal.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen végzettség szükséges, hogy el tudjak helyezkedni egy németországi óvodában?


Az óvodai munkavállaláshoz szükséges szakmai képesítés tartományi szinten szabályozott Németországban. A diploma típusától függően a dolgozók két kategóriába kerülnek: az ún. ‘Fachkraft’ vagy az ‘Ergänzungskraft’ kategóriába. Itt tudod ellenőrizni, hogy a diplomáddal melyik kategóriába kerülnél, illetve, hogy milyen korosztállyal dolgozhatsz: https://www.egov.bayern.de/kitaberufe/onlinesuche/suche.aspx A magyarországi Óvodapedagógus, vagy a Csecsemő- és kisgyermeknevelő diplomával rendelkezők nagyon keresettek Németországban.
Mi a különbség a ‘Fachraft’ és az ‘Erganzungskraft’ feladatai között?


A ‘Fachraft’ kategóriában dolgozók vezethetnek önállóan óvodai vagy bölcsődei csoportot. Ők vezetik a fejlődési naplót, illetve ők biztosítják a szülők számára a gyermek fejlődésével kapcsolatos visszajelzéseket.
Milyen fizetésre számíthatok?


Németországban is létezik pedagógus bértábla, mely tartományonként eltérő. Ezen a linken találod a bajorországi bértáblát: https://oeffentlicher-dienst.info/c/t/rechner/tvoed/sue?id=tvoed-sue-2021&matrix=1 Az alapbér szerinti besorolás - szakképesítás alapján - az S4 vagy S8a kategóriákba történik. Az állami intézményekben minden esetben a bértábla szerint történik a díjazás. Fontos tudni, hogy a magánóvodák eldönthetik, hogy a bértábla, vagy egyéni megállapodás szerint fizetik az alkalmazottaikat.
Az alapbéren felül számíthatok egyéb juttatásokra?


Igen, viszont tudnod kell, hogy a kiegészítő juttatások tartományonként és munkáltatónként eltérhetnek. Vegyük München-t példaként. Itt a bértábla alapján az alábbi bérkiegészítés(ek) jár(nak) a pedagógusoknak: - Az S4 besorolásban 2 kiegészítés jár havonta: 1) az ún. Pedagógus bérkiegészítés (bruttó 200 EUR) és 2) a város által finanszírozott bérkiegészítés (bruttó 270 EUR). - Az S8a besorolásban 1 kiegészítés jár havonta: az ún. Pedagógus bérkiegészítés, ami bruttó 200 EUR. Néhány magánóvodában van 13. havi fizetés, illetve év végi bónusz az év közben felhasznált betegnapok arányában.
Hogyan zajlik a felvételi folyamat?


A kiválasztás 3 lépésben történik. 1) Az első körben velünk fogsz beszélgetni. Megismerjük egymást és eldöntjük, hogy elindítjuk-e a pályázatod. Szükség esetén frissítjük az önéletrajzod. Ha tudunk az igényeidnek megfelelő óvodát ajánlani, akkor következik a 2. lépés. Ha nincs olyan nyitott pozíció, ami hozzád illik, akkor kérjük a türelmed, amíg találunk egy neked valót. 2) Az első találkozás az óvodával online történik. Az találkozó előtt segítünk felkészülni az interjúra. A beszélgetés során bemutatkozol az óvodának, illetve felteheted a még nyitott kérdéseid. Az óvoda a motivációdra, a tanulmányaidra és a tapasztalataidra lesz kíváncsi. Ha te is és az óvoda is elégedett, akkor következik a 3. lépés. 3) Személyes interjú nap az óvodában (hospitálás). Itt a lehetőség, hogy teljes képet kapj a munkáról, a csapatról és a munkakörnyezetről. Az óvoda célja, hogy felmérje a szakmai felkészültséged és hogy be tudsz-e majd illeszkedni a csapatba. Ha mind a két fél elégedetten zárja a napot, akkor következik a 4. Lépés. 4) Az utolsó lépés során megegyeztek a munkába állás dátumában, illetve aláírjátok a munkaszerződést.
Hol találok információt a németországi megélhetési költségekről?


A numbeo.com oldalán össze lehet hasonlítani két város megélhetési költségeit.
Milyen szintű német nyelvtudással pályázhatok meg jó eséllyel egy óvodai állást Németországban?


Németországban törvényileg szabályozott az óvodapedagógusoktól elvárt nyelvtudás: minimum B2-es nyelvvizsga szükséges. A pályázáshoz a B2, A1 vagy A2-es nyelvvizsga a legideálisabb. Nem reménytelem B1-es nyelvvizsgával elindítani a pályázatot, ha rendelkezel a szükséges végzettséggel, esetleg van már releváns munkatapasztalatod és a személyiséged, motivációd meggyőző az óvoda számára. Ebben az esetben kezdés után 6 hónapon belül le kell tenned a B2-es nyelvvizsgát. Enélkül az óvodának meg kell szüntetnie a munkaszerződést.

Send a message